Komunalna policija nema nadzorni organ

Komunalna policija nema zakonski osnov da koristi kamere za snimanje događaja u okviru poslova koje obavlja.
Komunalna policija Beograd
Komunalna policija Beograd

Rubrika o Komunalnoj policiji otvorena je na portalu Insajder.net pošto je početkom jula prodavac lubenica Vladan Marinković preminuo na Vidikovačkoj pijaci prilikom rasprave s komunalnim policajcima.

Iz Komunalne policije je saopšteno da je posle tog incidenta sprovedena interna kontrola i da su utvrđene nepravilnosti u postupanju dva pripadnika te službe, koji su i suspendovani. Do danas, međutim, nije saopšteno kakav je ishod disciplinskog postupka koji je protiv njih tada pokrenut, a o čemu je javnost saopštenjem obavestio načelnik Komunalne policije Nikola Ristić.

Ovo je jedan primer prakse da se najavljuju postupci posle incidenata u kojima učestvuje komunalna policija, a da se javnost ne informiše o ishodu postupka.

Prema istraživanju Insajder.neta, za pet godina podneto je 439 pritužbi na rad Komunalne policije, a zbog teške povrede radne discipline optuštena su samo četiri pripadnika te službe.

Bez objašnjenja nadležnih gradskih službi ostalo je naše istraživanje da Komunalna policija koristi nezakonite službene palice, a nadležne gradske vlasti nisu se oglašavale posle ni saznanja da Komunalna policija prima donacije privatnih firmi čiji je rad dužna da kontroliše.Istraživali smo kako su se proteklih godina povećavala ovlašćenja komunalnih policajaca, ali i šta su sve obaveze ove službe za koju se stiče utisak da se bavi samo sankcionisanjem građana, a ne i zavođenjem reda u, primera radi, oblasti nelegalne gradnje ili problemom smeća na ulicama.

Insajder.net je tokom istraživanja utvrdio da Komunalna policija incidenate snima i objavljuje selektivno.

Nedavno je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio da je, posle nadzora sprovedenog po službenoj dužnosti, utvrdio da Komunalna policija nema čak ni zakonski osnov da koristi kamere za snimanje događaja u okviru poslova koje obavlja.

Insajder.net je u proteklom periodu Komunalnu policiju kontaktirao više desetina puta, uputili smo brojne zahteve po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a na odgovore smo u nekim slučajevima čekali više od 100 dana. Uprkos brojnim pozivima i zvaničnim dopisima, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić do danas nije odgovorio na zahtev za intervju.

Izvor: Insajder.net

Kategorije
Drugi pišuSrbija
Nema komentara

Povezani tekstovi

  • Ovih dana društvenim mrežama kružilo je pismo koje je predsednik Srpske napredne stranke uputio aktivistima stranke, u kome ih poziva na dalju saradnju i da ukažu poverenje stranci. Jedna...
  • Kako je nastao Crni petak? Black Friday ili, u prevodu, Crni petak, po mišljenju mnogih najveći kupoholičarski dan u godini, svake godine privuče oko 135 miliona ljudi. On obeležava...
  • U moru problema i negativnih dešavanja kojima je zatrpana naša svakodnevica, grupa mladih entuzijasta će pokušati da na nesvakidašnji način unese sjaj u svoj grad i to promovišući umetnost,...
  • Član Foto kino kluba “Čačak”, šesnaestogodišnji Martin Stamenković, proglašen je za najboljeg autora u svetu na Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu. Martin je dobio zlatnu FIAP medalju za...