Srpska amnezija ili selektivno pamćenje

Čemu ćemo učiti svoju decu ako heroja nemamo?
Vojnici Vojske Srbije
Vojnici Vojske Srbije

Kod Srba postoji jedna stvarno čudna osobina – selektivno pamćenje. I nije to ponekad ni loše, sve dok ne počnu da zaboravljaju svoje heroje. Samim tim i svoju istoriju. Čemu ćemo učiti svoju decu ako heroja nemamo? Zaboravimo na trenutak Boj na Kosovu iz 1389. godine, a setimo se onog iz 1998. godine, kada su srpski junaci dali svoje živote za nas. Junaci stari 19 godina.

Dosta vas ni ne zna to, priznajte? Evo jedne priče o srpskom detetu koje danas nema ni spomenik junaku. Imao je 19 godina i poslednji put rekao: “Ne brini ako se ne javim majko!”. Više se nije javio… Majka junaka ne traži puno ni od nas ni od države. Samo da se podigne spomenik. Da pamti istorija i da pamte neke pametnije generacije od nas. Jer mi imamo amneziju. Nismo pametni, osim kad treba da drugim narodima podižemo spomenike ili da veličamo tuđe. Svega se setimo tada. Mene lično boli što je država Srbija dala ogroman novac za Srebrenicu, koja nas je toliko puta pljunula. Dala milione evra da se razvija, umesto da ožali dostojanstveno svoje junake i podigne im spomenik.

Želim da vam ispričam priču.

Vladimir Radoičić jedan je od ubijenih vojnika. Imao je 19 godina. Dao je ono najvrednije, svoj život, za Srbiju u septembru 1998. godine. Ubili su ga, kao i njegove drugove, na karauli Košare. Zahvaljujući NATO agresoru, Košare su postale centar najvećih sukoba. OVK je tuda pokušavao da udje na Kosovo, uz podršku NATO Alijanse. Tu je bio i Vladimir, kao i njegovi drugovi, Ilija Pavlović, Miladin Gobeljić, Miloš Pavlović, Miroslav Jocić. Vladimir je kao i mnogi na Kosovo poslat iz Niša kao vojnik bez obuke. Posle samo dva meseca vojnog roka… Kobnog dana, sa četvoricom vojnika pošao je u poslednju patrolu. U koju ga je poslala Srbija. Da, ova ista koja je sad postala ljubavnica NATO alijanse,  te koja nas je sistemski iskorenila sa Kosova… OVK vojnici su sačekali u zasedi. Ubili su našu mladost i ponos, ubili su nam čuvare otadžbine. Snimili su svoj zločin… Mrtve opljačkali. Svedočanstva preživelih heroja sa Košara preneo je i beograd.news na ovoj stranici.

Plačeš li Srbijo majko, ili za njima samo još njihove majke plaču? Plači voljena zemljo za svojom decom, koju si neobučenu poslala u rat sa krvoločnim zverima, a sada im ni pomen ne daš. Slobodan Milošević je posthumno odlikovao poginule junake 2000. godine. A evo 16 godina nakon toga oni nemaju spomenik. Da li je i njima neko nekad rekao: „Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba, neće vas grijat kô što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova“… Svojim junacima Srbija je maćeha. I to ona zla.

Citiraću ponosnu majku junaka Vladimira: „Bez obzira na okolnosti, surovost ili tragediju, žrtve su izgleda Srbima jedini višak“. Sve ostalo nam manjka… Pa i saosećanja.

Majka koja rodi junaka i sama je junak. Tako i Vladimirova majka ne da svog sina zaboravu, pa pokušajte i vi da joj pomognete. Ja nisam ostala ravnodušna, nemojte ni vi. Na kraju teksta nalazi se obrazac za Peticiju za podizanje spomenika našim junacima, koji možete odštampati. Ja nemam amneziju, a vi?

Kao da nam nije dovoljno svih tragedija, najnovija vest je da Srbija šalje 700 plavih šlemova u misije širom sveta.  Predlog će se u Skupštini naći pred poslanicima već za koji dan, a za tu svrhu Srbija će izdvojiti 1.7 milijardi dinara. U planu je 21 misija, naši vojnici putovaće u Liberiju, Obalu Slonovače, Kongo, Mali, Sudan, Somaliju, Zapadnu Saharu, Džam i Kašmir. U planu su i operacije na Bliskom istoku i Sredozemlju kao i na Kipru i u Libanu.

Ostaje nam da se nadamo da nijedna majka vise neće zaplakati, a vojsko srećan put, ne ide da kažem, ostajte ovde, branite Srbiju i Kosovo. Kako da to kažem kad niko neće žaliti ako se sa Kosova ne vratite?

Peticija za podizanje spomena

Peticija za podizanje spomena – kliknite na sliku za najveću rezoluciju

Kategorije
Jelena Tomić

Jelena Tomić rođena je i živi u Beogradu. Od ranog detinjstva voli pisanu reč. \r\nKao Alisa u zemlji čuda našla se na portalu Beograd.news, gde deli svoja viđenja bitnih dešavanja sa svima vama. Voli teme koje imaju dušu i trudi se da piše samo o onima koje je zaista dotaknu.
Nema komentara

Povezani tekstovi