Upoznajte gospodina Saksofona

Treći međunarodni festival saksofona od 06. do 09. oktobra u Beogradu

Ljubitelje džez i klasične muzike, ljubitelje saksofona, saksofoniste, kompozitore i sve muzičare očekuje pravi praznik na Međunarodnom festivalu Belgrade Saxperience 2016. Organizatori festivala svim ljubiteljima pripremili su vrhunske koncerte, kao i veliki broj mogućnosti da se nauči nešto novo o saksofonu. Najavljena su, takođe premijerna izvođenja domaćih muzičkih dela za saksofon, razmene iskustva sa istaknutim svetskim muzičarima. Umetnici iz šest zemalja, Francuske, Italije, Amerike, Austrije, Rusije i Srbije pripremili su vrhunski užitak i atmosferu dobrog SAX zvuka.

Različite mogućnosti saksofona biće predstavljene kroz šesnaest koncerata u četiri koncertne večeri od 06. do 09. oktobra u Beogradu. Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Austrije, Rusije, Italije, Amerike i Srbije: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija, Nikita Zimin (Rusija), Milano kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Rastko Obradović, Milan Savić, Bunford Gabor i Srđan Paunović u različitim sastavima, kao i Gudački orkestar sa dirigentom Aleksandrom Sedlarom (Srbija). Festival je i ove godine značajno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Prve večeri Festivala imaćemo priliku da čujemo najistaknutijeg francuskog džez saksofonistu nove generacije, Batist Erbana (Baptiste Herbin) sa kvartetom Luke Ignjatovića u Velikoj sali Doma omladine.

Batist Erban, Francuska

Drugo veče Festivala je veče krosover i savremenih programskih sadržaja. U saradnji sa Američkom ambasadom, pred domaću publiku dolazi umetnik iz SAD – saksofonista Derek Brown, koji će u Mikser Hausu predstaviti svoj izuzetni muzički performans (Beatbox Sax). Nakon njega nastupiće još jedan interesantan izvođač, Francuz srpskog porekla – Nikola Arsenijević, koji će takodje predstaviti veoma atraktivan program (Sax & Electronics).

Derek Brown, SAD

Treće večeri Festivala u Sali Kolarčeve zadužbine će nastupiti najbolji ruski saksofonista Nikita Zimin uz pratnju gudačkog orkestra koji predvodi naša istaknuta violinistkinja i koncert majstor Tijana Milošević.

Četvrte večeri Festivala na svečanom zatvaranju, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, u sali Beogradske filharmonije, publika će imati priliku da doživi saksofon u Italijanskom stilu. Virtuozni i zavodljivi Milano kvartet saksofona sviraće isključivo dela italijanskih majstora komponovanja: Rosinija, Skarlatija, Verdija, Pučinija.

Milan Savić, direktor festivala, pored programa najavio je i obeležavanje jubileja – 170 godina od patentiranja saksofona u Parizu 1846. godine, uz značajnu podršku SOKOJ-a, a na Festivalu će biti premijerno izvedeno novo delo za saksofon i gudački orkestar koje je komponovala naša istaknuta kompozitorka Jovana Stefanović.

Tokom sva četiri dana Festivala predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom, ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel Festivala), kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu. Dečji orkestar saksofona

Osim nastupa, svakog dana u Kulturnom centru Beograda u galeriji „Artget“održaće se edukativni deo Festivala, kada će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve.

Sve informacije o Festivalu možete pratiti na društvenim mrežama.

Kategorije
KulturaUmetnost

Olivera Ristić, rođena i živi u Beogradu. U srednjoj školi se obrazovala za žurnalistiku i jedno vreme radila kao novinar. Potom studirala na Filološkom fakultetu srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću, upuštajući se u rad u kulturi, marketingu. Trenutno radi kao analitičar medijskih objava. Autor je zbirke poezije „Snovi i beleške“ , brojnih kratkih priča objavljivanih u književnoj periodici. Autor je bloga Slučajni bloger.
Nema komentara

Povezani tekstovi

  • Tamara Kučan je pisac. Ozbiljan pisac. Jedan je od najmlađih pisaca proze u Srbiji. Prvi roman objavila je u sedamnaestoj godini života. 2007. godine objavljuje roman Beograđanka. Tamarin prvi roman...
  • Njegova snažna individualnost, veliki, originalni talenat, izrazit smisao za naučnu teoriju i lični uticaj koji je vršiona svoje učenike učinili su ga ne samo tvorcem značajne škole (tzv. ženevske škole)...
  • Rolan Bart (Ronald Barthes, Cherbourg 1915 – Paris 1980) bio je francuski književni teoretičar, kritičar, filozof, semiotičar, pisac i slikar. Smatra se jednim od rodonačelnika strukturalizma, pripada konstrukcionističkim teorijama...
  • Klod Mone je jedan od najpoznatijih francuskih slikara, začetnik novog pravca u slikarstvu, Impresionizma. Ceo jedan novi način slikanja dobio je naziv po njegovoj slici Impresija rađanja sunca. Rođen 1841. u...