Dve godine Belgrade art showa

Pavle Knežević, osnivač, predstavlja nam umetničku manifestaciju Belgrade Art Show.
Belgrade Art Show, performans

Povodom obeležavanja dve godine postojanja manifestacije Belgrade Art Show razgovaramo sa osnivačem i organizatorom. Pavle Knežević nam najavljuje umetničku proslavu 7. decembra u Beogradu.

Pavle Knežević

Pavle Knežević

Možete li da nam za početak objasnite šta sve podrazumeva Belgrade Art Show

“Belgrade Art Show” je jedinstven festival umetnosti koji se održava u Beogradu, a satkan je od sinergije svih umetnosti koje mogu probuditi vašu maštu i inspirisati vas na najbolji mogući način. To je originalna umetnička platforma namenjena promociji svake vrste umetnosti! U javnosti je prepoznat kao umetnički pokret koji evo više od dve godine utiče na razvoj umetničke i kulturne scene naše zemlje.

Kako je sve počelo? Vi ste, zapravo, pravnik po struci? Kako ste uopšte došli na ideju da pokrenete ovu manifestaciju sada kada je kultura dosta istisnuta? Da li je to neka vrsta Vašeg ličnog bunta, borbe za kulturološke vrednosti?

Da, ja sam diplomirani pravnik po struci, a uskoro i advokat. Umetnošću se bavim od malena, te sam učio da sviram gitaru, klavir… Uvek sam želeo violinu da naučim da sviram, a nekako sa violinom i da naučim francuski, mada sam pored ruskog učio i italijanski… Pa… objektivna i subjektivna stvarnost jeste da je umetnost skrajnuta, potisnuta, ugušena. Imajući u vidu rad našeg ministarstva, a uzmimo u obzir one sporne izmene zakona o kulturi a vezano za balet, koji je jedna najdivnija forma i oblik umetnosti, znam da će se auditorijum složiti sa mojim mišljenjem, ne zato što sam ja igrač, već zato što to je oduvek bilo tako i apsolutno je apsurdno bilo to da eto cirkus podvedete pod umetničku delatnost a balet otrgnete od retoričkog priznanja umetničke esencije a neminovnim podvođenjem pod zakonsku regulative. Zato je Belgrade Art Show najavio tribinu rasprave povodom spornih članova koja bi se održala u Domu Omladine ali je u međuvremenu zakonodavstvo pravovaljano reagovalo.

naslovna-2

Ja smatram da, da jesam buntovnik, i u srcu i ovako… Ali morate biti i vizionar. Ja se pored advokature bavim i plesom, performansom, i amaterski glumom. Od 2009 konstanto imam ili glavnu ili već koju ulogu u brojnim reklamama za naše odnosno strano tržište. Moja ideja je bila da želim da imam nešto, budem kreator nečeg originalnog! Niko nema ovakav umetnički program, dodjite i uverite se. Mada nadam se da mogu svojim umetničkim radom da inspirišem druge da bar pokušaju da me iskopiraju. (smeh)

 U kojim prostorima se sve održavalo?

Počeli smo u Jazz baru Sinatra, na Dorćolu… a onda se PR aktivnost Belgrade Art Show-a poput delte Nila razgranala do kulturnog centra Nea Pangea, Galerije Štab, Witch Bara, Kc Grad-a, Habbibi Sahara… I evo najnovije mesto jeste klub Ben Akiba, gde će se održati XV Belgrade Art Show.

 To je spoj više umetnosti koje se prepliću i interaktivni su sa publikom, zar ne?

 Tako je! Imate konstantno preplitanje poezije, plesa, fotografije, slika, performansa, glume, filma, proze, grafika, skulptura i naravno mode.

Koja je vaša vizija, cilj, jer ipak ulažete dosta energije u organizaciju toga?

 Volim to što radim. Volim sve što radim. A kada nekoga ili nešto volite..ništa vam nije teško, zar ne! Opet kažem, od samog starta ova originalna ideja je naišla na sjajan odziv kako publike tako i umetnika te se desilo da evo za XV Belgrade Art Show imamo program koji čini oko 40 kreativnih talenata. Cilj je da se našim sugrađanima probudi svest o umetnosti. Da ih otgnemo od surove realnosti, da ih nasmejemo, inspirišemo.

performans-2

Belgrade Art Show predstavlja platformu umetnosti za sve umetnike, bez obzira na njihovu umetničku ili bilo kakvu orijentaciju, i jednu suštinsku odstupnicu promovisanja ravnopravnosti i jednakosti na nasoj kulturnoj sceni.

Sedmog decembra obeležavate dve godine postojanja, održavanjem petnaeste kulturološke manifestacije, i to u novom prostoru, klubu “Ben Akiba”, koji se nalazi u Savamali. Šta sve možemo da očekujemo?

 Umetnički program krasiće obeležavanje dve godine postojanja ovog pokreta mladih umetnika za očuvanje kulture, te će publika biti inspirisana poezijom, modnim revijama, sjajnim vokalima, butoh performansima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, predstavljanjem četiri plesna stila, kao i izložbama slika, fotografija, a u multimedijalnom segmentu program će obogatiti i ciklus kratkih filmova.

Imate li povratne reakcije učesnika, šta oni kažu? I kako reaguje publika?

Publika uvek posle Art Show-a u želi da postane učesnik i to mi je izuzetno drago, jer na jedan fenomenalan način Belgrade Art Show utiče na sve prisutne i umetnošću oplemenjuje drage goste da i sami stvore neku umetnost i iskažu sebe kreativno!

Okupljate umetnike iz cele zemlje, dakle ne uključuje samo umetnike iz Beograda iako to imate u imenu? Ko Vas sve kontaktira i kako vršite odabir učesnika?

Da, okupljamo umetnike iz cele zemlje, ali i sa Balkana, te smo imali gostovanja i iz Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Koji su vam dalji planovi?

Meni je izuzetno drago što je moja vizija uspela i da je Belgrade Art Show prepoznat već više od dve godine kao manifestacija koja okuplja ogoman broj ljubitelja umetnosti koji podržavaju postojanost i ostvarenje iste. Hvala im! PR projekti Belgrade Art Show-a će se nizati a vi budite tu pa ćete videti (smeh) 7. decembra u klubu “Ben Akiba” to će biti fascinatno veče poput beskrajne umetničke priče.

najava-7

Kategorije
KulturaRazgovori

Olivera Ristić, rođena i živi u Beogradu. U srednjoj školi se obrazovala za žurnalistiku i jedno vreme radila kao novinar. Potom studirala na Filološkom fakultetu srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću, upuštajući se u rad u kulturi, marketingu. Trenutno radi kao analitičar medijskih objava. Autor je zbirke poezije „Snovi i beleške“ , brojnih kratkih priča objavljivanih u književnoj periodici. Autor je bloga Slučajni bloger.
Nema komentara

Povezani tekstovi

  • Tamara Kučan je pisac. Ozbiljan pisac. Jedan je od najmlađih pisaca proze u Srbiji. Prvi roman objavila je u sedamnaestoj godini života. 2007. godine objavljuje roman Beograđanka. Tamarin prvi roman...
  • Njegova snažna individualnost, veliki, originalni talenat, izrazit smisao za naučnu teoriju i lični uticaj koji je vršiona svoje učenike učinili su ga ne samo tvorcem značajne škole (tzv. ženevske škole)...
  • „Čovek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovekom koji ih uopšte ne zna čitati,” reči su Marka Tvena. Pravo je pitanje Šta se čita i zašto?...
  • Kvartet Cinderella nastao je 2001. godine sa željom za poigravanjem sa različitim žanrovima na klasičnim instrumentima. Repertoar ovog netipičnog sastava obuhvata klasičnu, džez i filmsku muziku. Sastav je svirao...