Tajne fioke i kečevi u rukavu

I da ne znam da će biti predsedničkih izbora, primetila bih po količini blaćenja kandidata po sredstvima informisanja.

Ovih dana sam se našla u čudu gledajući po raznim sredstvima informisanja zastrašujuće optužbe koje stižu na račun nekih političara, a naročito predsedničkih kandidata. Neke od njih su informacije o ozbiljnim kriminalnim delima koja bi se u svakoj državi najstrožije sankcionisala.

Sve to što je izneto trebalo bi da bude posao istražnih organa i pravosuđa, ukoliko se pokaže da su optužbe utemeljene na dokazivim činjenicama. Ono što mene jako iritira jeste momenat kada se sa tim optužbama izašlo u javnost. Izvinite, gospodo, ako se na ime jednog kandidata za predsednika stavlja optužba za saučesništvo u ubistvu od pre dvadeset godina, moramo se zapitati, šta ovde debelo ne valja? Naši istražni organi koji su tu okolnost prevideli kada su istraživali dotični čin, ili oni koji su o tome bili obavešteni pa držali predmet u fioci do sada?

Drugi predsednički kandidat se optužuje da je ometao istragu i skretao je u pogrešnom pravcu, predlagao medijsku kampanju koja bi oblatila i prikazala u lošem svetlu gardiste ubijene u Topčideru, oktobra 2004. godine. Na stranu svi oni “forenzički ozbiljni” izveštaji vojnih veštaka koji su izvodili komediju dokazujući da su se mladići poubijali sami, i onda je bilo jasno da pišu ono što im je naređeno. Veštaci u ovoj državi veštače po zadatku, i to je jasno. Tako po zadatku utvrde da je pilot Omer Mehić bio u ozbiljno alkoholisanom stanju kad je seo da upravlja helikopterom. Izveštačili i potpisali. Izveštačio i veštak da je onaj jadni penzioner bio kriv što je, na pešačkom prelazu, nekako nezgodno prelazio ulicu pa natrčao na kola mlade tv spikerke. Svašta može u ovoj državi da se izveštači, pa i da se gardisti međusobno izrešetaju sa 20 metaka.

Svima nama je jasno da je taj slučaj jedna velika državna tajna i ujdurma, toliko silovana istina da se laž o ubistvu i samoubistvu nije mogla progutati. I, šta doznajemo danas, posle 12 godina? Da je jedan predsednički kandidat, političar poznat u inostranstvu i poprilično od njih cenjen, imao značajan doprinos u kreiranju kule od laži koja nam je plasirana. Čak, da je predlagao da se gardisti proglase kao gej par koji međusobne zađevice rešava na straži sa 20 metaka! (Pre 12 godina biti gej još uvek nije bilo preporučljivo ni moderno.)

Gospodo draga, da li vam je poznato da je zataškavanje krivičnog dela takođe krivično delo? 

Svojevremeno sam, kao rukovodilac finansijskog odeljenja u firmi, imala finansijsku kontrolu poslovanja i od strane MUP-a, zbog sumnje da je moj direktor činio krivična dela u poslovanju. Nisam bila optužena za to jer nisam ja ni potpisala ni učestvovala, ali mi se na teret stavljalo to što sam znala šta dotični radi a nisam prijavila! Bila sam dužna da prijavim svog direktora bez obzira na posledice (ostajanje bez posla i slično). Tako kaže Zakon.

Kako taj Zakon nije primenljiv za sve one osobe, a ima ih mnogo, koje znaju a ne govore o mogućim zloupotrebama i kriminalnim radnjama određenih ljudi? Kakve su to tajne fijoke u kojima stoji adut za svakog ko se bavi politikom, biznisom, ili je po nečemu drugom poznat u javnosti? Kakva je to kartoteka u kojoj nam se beleže gresi i ono što samo liči na greh, pa čeka da bude izvađeno i upotrebljeno u trenutku kad se dobije mig sa vrha, kad nekom ta osoba zasmeta? Verujem ja da tu ima i stvarnih krivičnih dela, oproštenih na određeno vreme, zaboravljenih do momenta kad budu izvađeni iz prašine, uglancani i predstavljemi javnosti u punom, obnovljenom sjaju.

A Zakon i dalje kaže da je prikrivanje krivičnog dela takođe krivično delo.

Ovo direktno znači da je veliki broj političara, policije i organa pravosuđa trenutno u krivičnom delu prikrivanja i neobaveštavanja o kriminalnim radnjama. Javnost guta ponovo oživljene afere i priče, prave se hipoteze i glođe se buđava koska a niko da se zapita, gde ste dosad bili, gospodo? Neko bi morao da bude optužen za nesposobnost jer nije do sada znao da se kriminalna radnja izvršila, ili, ako je znao, da bude optužen za prikrivanje i samim tim, saučesništvo. Za to nikada niko nije bio prozvan ni optužen. Za to se optužuju samo mali, obični ljudi koji sede po firmama ili bankama, potpisuju šta im se kaže ili okreću glavu kad moraju, za onu crkavicu koju moraju da donesu kući da prehrane porodicu.

Sigurno je neka od bombastičnih vesti lažna, smišljena da diskredituje nekog od kandidata za neku funkciju. Radi se to, i opet niko ne odgovara. A optužbe su ozbiljne.

Neko bi morao da, konačno, počne da radi svoj posao i preispita te čuvare tajni. Da ih optuži za prikrivanje kriminalnih dela, ili za uzbunjivanje javnosti lažnim optužbama o kriminalnim delima. To bi trebalo da bude prvo pitanje novinara i urednika kada dobiju vest da je objave. Gde je dosad bila informacija i zašto?

Naš posao, kao građana, je da i mi pitamo. Evo, ja radim svoj deo i nešto pitam. A trebalo bi svi da pitamo isto.


 

Kategorije
Razumne temeŽiža Radivojević

Rođena sam kao Živana, ali se odazivam na Žiža. Titova pionirka, pamtim Beograd i ovaj narod u boljem izdanju. Po struci ekonomista, kada su fakulteti bili državni a diplome vredele. Htela da studiram fiziku ali život okrenuo pravac čamca. Po opredeljenju svaštar. Sve me zanima, numerologija, istorija, muzika, književnost i slikarstvo, posebnije. Pasionirani putnik, svaki dinar dajem na putovanja. Volim da pišem za Portal jer se razlikuje. Majka jedne Nine koja mi je najbolje što sam uradila u životu.
Nema komentara

Povezani tekstovi

  • Američki lingvista Noam Čomski (Noam Chomsky) na savršeno jednostavan način objašnjava uz pomoć kojih tehnika svaka vlast manipuliše najširim narodnim masama.  PREUSMERAVANJE PAŽNJE Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema...
  • Logoterapeuti kažu da mržnja, baš kao i ljubav, predstavlja ljudski fenomen baziran na objektivnim činjenicama, odnosno koji sadrži nameru tipa ‘imam razloga da nešto mrzim’ ili  ‘imam razloga da...
  • Mila Alečković, doktor je kliničke psihologije koja je svoj doktorat, uz ocenu Тrès honorable (počasno odbranjen), odbranila u Francuskoj, na Univerzitetu Sorbona, a zatim je specijalizirala oblast antropološke psihologije i psihijatrije, i...
  • Vreme u kome živimo je haotično i teško sa svim pokazateljima da  će se pretvoriti u nacionalnu katastrofu, dok smo mi potpuno nezainteresovani, latergični i dozvoljavamo  da budemo nepripremljeni...