Na današnji dan – 14.12.2016.

Podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili ovaj datum.
Nostradamus
Nostradamus

1503. Rođen je francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, izvesno vreme lekar francuskog dvora, poznat po svojim predviđanjima budućnosti. Napisao je knjigu “Proročanstva” u kojoj je, najčešće na zagonetan i nejasan način, proricao događaje u budućnosti.

1546. Rođen je danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju “Uranijenburg” na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazvežđu Kasiopeje.

1799. Umro je američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD. Komandovao je vojskom kolonista u pobedonosnom ratu za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, od 1775. do 1783.Za predsednika SAD izabran je 1789. i na tom položaju ostao je osam godina (dva mandata). Stav prema starom savezniku Francuskoj (proglasio je neutralnost SAD u ratu Britanije i drugih država protiv revolucionarne Francuske) i unutrašnja politika stvorili su mu jaku opoziciju u zemlji. Iz političkog života povukao se razočaran 1797. i odbio je da se treći put kandiduje za predsednika, uputivši narodu “oproštajnu besedu”.

1900. Nemački fizičar Maks Plank objavio je “kvantnu teoriju”, prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih delića, kvanta, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

1911. Norveški istraživač Rual Amundsen postao je prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši konkurenta, engleskog polarnog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18. januara 1912.

1918. U Velikoj Britaniji su prvi put na izborima glasale žene i dobile pravo da se kandiduju za poslanike. Prva izabrana žena je bila grofica Markiević, irski nacionalista, ali nije mogla da zauzme svoje mesto u Parlamentu jer je bila u zatvoru.

1919. U Zagrebu je osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor. Za predsednika je izabran dr Franjo Bučar, a Svetomir Đukić za potpredsednika. Jugoslovenski olimpijski odbor je u Međunarodnom olimpijskom komitetu pravno i faktički nasledio Srpski olimpijski odbor. Godine 1927. promenio je ime u Jugoslovenski olimpijski komitet, kada je sedište iz Zagreba premešteno u Beograd. JOK je delovao kao samostalna organizacija i njegov zadatak bio je da prati razvitak vrhunskog sporta i donosi preporuke za njegovo poboljšanje, kao i da propagira, razvija i unapređuje ideje olimpizma i štiti olimpijske oznake i donosi odluke o nastupu jugoslovenskih sportista na Olimpijskim igrama. Prestao je sa postojanjem 2006. godine, kada su formirani nacionalni olimpijski komiteti Srbije i Crne Gore.

1921. Narodna Skupština Kraljevine SHS usvojila je “Zakon o zaštiti radenika”. Datum kada je usvojen ovaj akt uzima se kao začetak sistemski organizovane javne službe zapošljavanja u Srbiji, iako je još tokom 19. veka bilo nekih elemenata ovakve službe u Srbiji. Državne berze rada bile su, po Zakonu iz 1921. dužne da svoje poslove obavljaju besplatno i nepristrasno.

1960. Generalna skupština UN usvojila je Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom i taj datum se obeležava kao Dan dekolonizacije. U Deklaraciji je zapisano da su UN “uverene da postojanje kolonijalizma sprečava razvoj međunarodne ekonomske saradnje i onemogućava socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zavisnih naroda” i da je kolonijalizam “suprotan idealima svetskog mira”.

2005. Stupila je na snagu Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije, prvi obavezujući globalni dokument koji reguliše borbu protiv korupcije u državnom i privatnom sektoru.


 

Kategorije
Na današnji dan
Nema komentara

Povezani tekstovi