Na današnji dan – 18.12.2016.

Podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili ovaj datum.
Antonio Stradivari
Antonio Stradivari

1626. Rođena je švedska kraljica Kristina Augusta, koja je 1644. godine okončala rat s Danskom i 1648. godine Tridesetogodišnji rat, učinivši Švedsku velikom silom, a Baltik ”švedskim morem”. Kraljica je postala 1632. godine, u šestoj godini života, a krunisana je 12 godina docnije. Na dvoru je okupljala učene ljude i bila je mecena nekolicini naučnika i umetnika, među kojima se nalazio i Rene Dekart. Prinuđena je da abdicira 1654. godine zbog tajnog prelaska u rimokatolicizam. Ostatak života provela je putujući po Evropi, da bi se na kraju nastanila u Rimu, gde je i umrla.

1737. Umro je italijanski majstor Antonio Stradivari, najpoznatiji svetski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata, koji je napravio oko 1.100 violina, viola i gitara. S njegovim potpisom sačuvano je oko 500 violina, 12 viola i 50 violončela. Stručnjaci nisu pronikli u tajnu savršenstva rezonance njegovih violina. Zna se da je drvo kupovao u Dalmaciji, uglavnom jelovo i vrbovo, ali se ne zna hemijski sastav laka – od svetlo crvene do tamno crvene – kojim je premazivao instrumente.

1856. Rođen je engleski fizičar Džozef Džon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio je 1897. elektron, takođe atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

1863. Rođen je austrougarski prestolonaslednik nadvojvoda Franc Ferdinand, čije je ubistvo u Sarajevu 1914. godine Austro-Ugarska iskoristila kao izgovor za napad na Srbiju, započevši tako Prvi svetski rat. Bio je vrhovni inspektor austrougarske kopnene vojske i mornarice i nosilac ideje širenja Austro-Ugarske zaposedanjem Srbije. Bio je izraziti pristalica katoličkog ekskluzivizma i stroge isključivosti prema pravoslavlju. Posle velikih demonstrativnih vojnih manevara u Bosni, provokativno je izabrao srpski nacionalni praznik Vidovdan za posetu Sarajevu, što je platio glavom.

1865. Predstavnici pobedničkih država Severa i poražene Konfederacije južnih džava potvrdili su 13. amandman Ustava SAD kojim je ropstvo formalno ukinuto, u stvarnosti rasna podvojenost potrajala je još dugo.

1899. Osnovan je fudbalski klub ”Milan”.

1913. Rođen je nemački državnik Vili Brant, pravo ime bilo mu je Herbert Ernst Karl Fram, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1971. Bio je kancelar Zapadne Nemačke od 1969. do 1974. godine, kad je podneo ostavku jer je otkriveno da je jedan od njegovih bliskih saradnika istočnonemački špijun. Posle dolaska nacista na vlast 1933. emigrirao je, i u Drugom svetskom ratu borio se u pokretu otpora u Norveškoj. Vrativši se u zemlju posle rata ubrzo je izbio u prvi plan u Socijaldemokratskoj partiji, a 1957. izabran je za gradonačelnika Zapadnog Berlina, ostavši na tom položaju do 1966. U koalicionoj vladi demohrišćanina Kurta Kizingera bio je vicekancelar i šef diplomatije. Posle izbora 1969. kao šef Socijaldemokratske stranke formirao je koalicionu vladu s liberalima. Vodio je politiku popuštanja, posebno prema istočnoevropskim zemljama – čiji je simbolični vrhunac bilo poklonjenje u prestonici Poljske Varšavi 1970. žrtvama nacizma – i veoma je doprineo stabilizaciji u Evropi. Posle 1974. kad se povukao s položaja, predvodio je Socijalističku internacionalu.

1940. Tajnim planom pod šifrom ”Operacija Barbarosa”, vođa Nemačke Adolf Hitler naredio je u Drugom svetskom ratu Generalštabu nemačke armije da pripremi invaziju na Rusiju.

1947. Rođen Stiven Spilberg, američki filmski režiser, producent i pisac, dobitnik ”Oskara”-a.

1970. U Italiji je posle višegodišnjih sučeljavanja stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju rimokatoličke crkve.

2006. Umro je Džo Barbera, koautor sa Bilom Hanom crtanih filmova kao što su Tom i Džeri, porodica Kremenko, Štrumfovi i Skubi Du. Barbera je prvi uspeh doživeo sa crtanim filmovima o Tomu i Džeriju. Dvojica stvaralaca započela su saradnju 30-ih, uspeh i popularnost stekli su 60-ih godina 20. veka.

2008. Umro je Mark Felt, agent američkog FBI, ”duboko grlo” čuvene afere Votergejt. Felt, bivši zamenik direktora američkog Federalnog istražnog biroa, odavao je novinarima ”Vašington posta” Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu informacije i pružao smernice o detaljima operacije prisluškivanja vođene iz kabineta tadašnjeg predsednika SAD republikanca Ričarda Niksona. Istraga je ustanovila da je predsednik Nikson znao za prisluškivanje Demokrata, pa se čitava afera okončala njegovom ostavkom.


 

Kategorije
Na današnji dan
Nema komentara

Povezani tekstovi