Lombardijska godina – bankarske prevare

Afera nastaje pre svega zbog velikog broja kredita pogođenih ovom neregularnošću već dugi niz godina.
Kasacioni sud u Parizu
Kasacioni sud u Parizu

Francuska je među prvim evropskim zemljama koje ukazuju na nezakonito poslovanje banaka, koje varaju građane koji se odluče na podizanje kredita. Ta vrsta prevare nije nova, datira još iz Srednjeg veka, ali ovo je redak slučaj da sud jedne države oglasi takvo ponašanje banke protivzakonitim. Koliko ima političke volje i snage da se slični postupci pokrenu i pred srpskim pravosuđem? Mogu li eventualne presude ove vrste otvoriti vrata i za preispitivanje zakonitosti kredita u švajcarskim francima? Postoji mnogo pitanja na koje bi ekonomski stručnjaci mogli i morali da odgovore, ali je potrebno da neko pokrene javnu raspravu na ovu temu.

Francuski magazin Le Parisien pozabavio se prevarom poznatom pod nazivom “Lombardijska godina”, a mi tekst prenosimo uz redakcijsku opremu.


Jedna godina traje 365 dana? Ne uvek: od Srednjeg veka, banke vrše obračun na osnovu 360 dana. Računica je okrugla, praktična… i isplativa. Neki bankari računaju da godina ima 360 dana, dakle pet dana manje nego kalendarska, a šest manje nego prestupna. To se naziva “lombardijska godina”.

Ova praksa ponovo je osuđena na francuskom Kasacionom sudu. Prošlog meseca, sudije su procenile da obračun kamate za privatnu ili nezaposlenu osobu treba da se izračuna na osnovu kalendarske godine. Naime, činjenično, ta razlika od nekoliko dana ima značajne posledice, konkretno kod iznosa kamate za stambene pozajmice, u slučaju delimičnog ili prevremenog vraćanja.

“Istina, odstupanja na osnovu tog obračuna su minimalna“, priznaje Laurent de Badts, direktor firme Expertiseurs du crédit, koja stambene kredite “prosejava kroz sitno rešeto” (ili “skenira do u detalje”, prim. prev.).

“Afera nastaje pre svega zbog velikog broja kredita pogođenih ovom neregularnošću već dugi niz godina. U krajnjem ishodu, profit za banke je koliko ogroman, toliko i nezaslužen”, ističe ovaj stručnjak, navodeći neke od francuskih manjih ili većih banaka kod kojih je uočena ova praksa. Ogromnu dobit za banke na štetu klijenata otkriva i Serge Maître, iz Udruženja korisnika banaka Francuske (Afub), ali ističe da je nemoguće izvršiti globalnu procenu. Podsetimo da trenutno postoji 6.5 miliona stambenih kredita u iznosu od oko 824 milijardi evra.

Ma o kolikim iznosima da se radi, ova praksa je očigledno nezakonita, barem što se tiče proračuna famozne globalne efektivne kamate, koja uzima u obzir sve troškove van osiguranja. Jedna evropska direktiva već je nametnula trajanje kalendarske godine na 365 dana, dok je Kasacioni sud u više navrata (konkretno 1995. i 2013. godine) osudio svaki obračun na osnovu 360 dana. U Generalnoj upravi za konkurenciju, potrošnju i suzbijanje prevare (DGCCRF), podseća se, uostalom, da onemogućavanjem procene uvećanog troška ovaj obračun na osnovu 360 dana može da stvori neravnotežu na štetu potrošača.

Potvrđujući obavezu da se globalna efektivna kamata obračunava na 365 dana, Federacija francuskih banaka ipak ostaje na stanovištu da “lombardijska godina” ostaje zakonita ukoliko je navedena u nekom ugovoru. U svakom slučaju, udruženja potrošača preporučuju oprez: ako se efektivna globalna kamata zameni zakonskom zateznom kamatom u slučaju neregularnosti, to u krajnjem ishodu može da plati klijent!

Originalni tekst za Beograd.news prevela Nada Đurović.

Kategorije
AnalizeSvet
Nema komentara

Povezani tekstovi

  • Najmanje četiri osobe su poginule i 14 ih je ranjeno u eksploziji u najvećoj američkoj vojnoj bazi u Avganistanu, a odgovornost za napad preuzeli su Talibani. Eksplozija se dogodila...
  • Donald Tramp je 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.  Sada se već sa sigurnošću može reći da je republikanski kandidat odneo pobedu na izborima održanim širom Amerike. Demokratski kandidat, Hilari...
  • U velikoj eksploziji u turskom gradu Dijarbakir danas je povredjeno šest osoba, javila je agencija Anadolija. Eksplozija se desila blizu zgrade koja je deo sedišta gradske policije, u četvrti Baglar...
  • Dva kineska astronauta stigla su jutros na svemirsku stanicu gde će ostati mesec dana, što je najduža kineska ekspedicija u svemiru. Agencija Sinhua javila je da se letelica “Šendžou...